perjantai 22. tammikuuta 2016

Roskien kohtaloa jäljittämässä

Koska viimeksi tarjoilin sähköisiä lukuvinkkejä, nyt on vuorossa perinteisemmän kirjan vuoro. Meidän perheessämme kirjat ja ääneen lukeminen ovat olleet aina kovassa huudossa. Muistan itse, miten oma isäni luki neljälle lapselleen milloin mitäkin seikkailukirjaa, jota kuuntelimme korvat höröllään ja kärtimme ylimääräisiä sivuja aina tarinan ehtyessä. Isäni ääni maalaili eteemme kaukaisia maita, vauhdikkaita tapahtumia ja oikeamielisiä sankareita. Kun opin itse lukemaan, luin yläkertamme pitkän kirjahyllyn päästä päähän piittaamatta siitä, käsittelikö opus vauhdikasta lastentarinaa, auton korjausvinkkejä vai lääketiedettä. Olin niin humaltunut uudesta kyvystäni, että sitä oli pakko käyttää, kohteella ei ollut niin väliä. Vanhempani myös olivat aina tukeneet kirjaharrastustamme. Kävimme säännöllisesti kirjastossa ja vaikka ylimääräistä rahaa ei nuoruudessani juuri ollutkaan, kirjoihin heltisi vanhemmilta aina sponsoritukea.

Onkin hyvin luontevaa jatkaa samaa linjaa oman lapsensa kanssa. Niinpä meillä luetaan paljon, käydään kirjastossa lainaamassa uutta ihmeteltävää ja vieraillaan myös kirjaston satutunneilla. Viime syksynä isäni oli ostanut lapsenlapselleen kurkistuskirjan, jonka aihe kiehtoi minuakin. Tammen julkaisema"Roskat pois! Kurkista ja kierrätä" oli luukkukirja, joka oli painettu kunnianhimoisen täyteen tekstiä ja pieniä kuvia. Ja millaista tekstiä! Tarkkoja prosessikuvauksia jätteiden kierrätyksestä, erilaisista murskaimista ja polttoprosesseista. Pohdin hitusen skeptisesti, miten kolmivuotiaani mielenkiinto mahtaisi kirjan parissa kestää.

Kansi kuvaa hyvin sisältöä. Paitsi että sisällä sivut ovat vielä enemmän täynnä pieniä yksityiskohtia ja niitä luukkuja

Siinähän kävi, kuten arvata saattaa. Lapsi rakastui kirjaan palavasti ja nyt luemme sitä edelleen useita kertoja viikossa iltasatuna. Kirja käy läpi erilaisia jätetyyppejä, niiden syntymistä, kuljetusta ja käsittelyä eri laitoksissa. Läpi käydään myös, miksi asioita kierrätetään ja mitä näistä kierrätetyistä raaka-aineista lopulta tehdään.

Raskaaksi pelkäämäni pienet kuvat ovat tarjonneet pitkäksi aikaa ihmettelemistä. Olen törmännyt myös moniin luukkukirjoihin, joihin luukkuja on lätkitty sivuille täysin satunnaisesti vain, jotta kirjaa voidaan myydä kurkistuskirjana. Tässä kirjassa jokaisella luukulla on looginen paikkansa ja niiden takaa paljastuu lisätietoja tai yksityiskohtia prosessista.

Itsehän olen lukenut pitkänä sivuaineena ympäristöteknologiaa, joten olen luennoilla ja harjoituksissa tutustunut hyvinkin likeisesti jäteprosesseihin. Silti täytyy tunnustaa, että kirja antoi joistakin osuuksia tymäkämpää tietoa kuin mitä oman yliopistomme luennot. Toisaalta tämä on ollut hyvin antoisaa aikuisellekin, olen itse oppinut samalla jotakin uutta ja mielenkiintoista välillä hyvin yksinkertaisilta tuntuvien peruskirjojen sijasta.

Kirjaa saa uutena tai käytettynä noin 6-15 euron hintaluokassa ja monesta kirjastostakin sen varmasti löytää. Suosittelenkin siis lämmöllä kaikille, joiden lähipiiristä löytyy tiedonhaluisia tai erilaisista koneista viehättyviä lapsia! Kirja ei tosiaan laske lukijaansa aivan helpolla, vaan veikkaan monien aikuistenkin saavan siitä tapaani uutta tietoa ja ajatuksia.

Onko teillä suositella muita etenkin pienemmille lapsille sopivia luonto- tai ympäristökirjoja?

-Annukka

4 kommenttia:

 1. Meillä on luettu sivut puhki Pentti Huovisen Heippa täällä bakteeri -kirjasta (julkaistu 2009). Se on lasten tietokirja, joka todella vetoaa lapseen, toki aikuinenkin saa siitä kunnon infopläjäyksen.

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa muuten aika mainiolta! Minäpäs kaivelen tuota kirjastosta kun sinne ensi kerran satun. Isot kiitokset vinkistä!
  -Annukka

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtava (ilta)satukirja! Lapsi omaksuu ihan huomaamatta tärkeitä asioita eli ympäristökasvatusta parhaimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut aika käsittämättömän hyvä löytö ukilta tämä! Se on vaan jännä, miten sitä itsekin aliarvioi lapsen keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta välillä. Onneksi kokeiltiin kuitenkin! -Annukka

   Poista