keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Saippuaunelmia

Laventelisaippuaa hennolla pot swirl-kuviolla.

Eilen perustin taas pitkästä aikaa keittiöön kotikosmetiikkapajan. Päällimmäisenä syynä oli käytännön sanelema 'pakko', sillä tarvitsin lisää shampoota ja hoitoainetta. Käytössä olivat samat luottoreseptit, joilla aiemminkin olen näitä tehnyt, ja tuoksuna tällä kertaa ihana ruusuöljy. 

Samalla päätin tehdä pitkästä aikaa myös palasaippuaa. Jotenkin sen tekeminen on jäänyt lähinnä keittiösaippuan valmistukseen viime aikoina: lipeä ja koiranpentu eivät ole jostain syystä olleet kovin houkutteleva yhdistelmä. Nyt kuitenkin Hedynkin ollessa jo marginaalisesti aikuisemman oloinen kaivoin saippuatarpeetkin esille. 

Saippuahalon päälle säästin hieman lilaa massaa, jonka tiputtelin sinne tänne lammikoiksi. Hammastikulla pintaa vedellen syntyi kaunis kuvio.

Ensimmäisenä valmistui vessan käsisaippuaksi laventelin tuoksuista pesevää saippuaa. Koska halusin saippuaan peseviä ominaisuuksia, käytin reilusti kookosrasvaa. Kookoksen kuivattavien ominaisuuksien vastapainona saippuareseptissä on myös sheavoita sekä 8% ylirasvoitus. Tuoksuna laventeli tuo mielestäni puhtaan ja rauhallisen tunnelman, ja onhan se myös puhdistava eteerinen öljy muutoinkin. Aivan omiaan siis vessasaippualle! Lisäksi halusin toteuttaa laventelinvioletin marmorointikuvion...


Laventelisaippua
1 maitotölkkihalko

190g vettä
68g lipeää
200g oliiviöljyä
150g kookosrasvaa
75g rypsiöljyä
50g sheavoita
25g risiiniöljyä
tuoksuna laventelin eteeristä öljyä
väreinä ripaus violettia ultramariinia ja valkoista titaanioksidia

Saippuan yleisluontoiset valmistusvaiheet Annukka kertasi aiemmassa postauksessaan nokkosshampoopalojen kohdalla. Kylmämenetelmällä valmistetut saippuat kypsyvät omassa komerohyllykössäni ilmavasti kuutisen viikkoa ennen käyttöönottoa, joten vasta keväämmällä pääsen testaamaan saippuan ominaisuuksia. Kerron sitten teillekin, millaista tuli. Ja jos joku innostuu testaamaan samaa reseptiä, niin voimme vertailla käyttökokemuksia. ;-)

-Lily


5 kommenttia:

 1. Ihania ovat! Eikö olekin rentouttavaa puuhailla kosmetiikkakokkausten parissa aina välillä? Koiran voi siksi aikaa sulkea eri tilaan, jos tarvetta on - tai hankkia keittiöön portin, ettei satu vahinkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, varsinkin saippuanteossa on ihanaa suunnitella ja toteuttaa kaikenlaisia koristeita... Hienosti osasi tämä meidän nuori koiruus olla säntäilemättä tai touhottamatta. Keittiö kun on avonainen, niin siihen on huono saada porttia: pitäisi aidata puoli olohuonetta! :-D -Lily

   Poista
  2. No joo, avokeittiö on siitä kyllä hiukan hankala...:) Pitää vain kaveri laittaa sitten toiseen huoneeseen, ettei lipeän kanssa käy kenellekään köpelösti.

   Poista
 2. Hei, olen kiinnostunut tekemään itselleni palashampoon mutta saako enää mistään lipeää? ja tuota risiiniöljyä? ystävällisin terveisin: Anna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Lipeää saa tilattua esimerkiksi netistä Lahtisen Vahavalimosta tai esimerkiksi Tokmanneista. Tokmanni myy Viemärirae-nimistä tuotetta, joka on nykyisin (varmistettu valmistajalta) täysin puhdasta lipeää. Kannattaa tarkistaa vielä pakkaustekstit/ainesosat, hyvin samannimisiä tuotteita on useita. Tokmannin vaihtoehto on ollut myös se edullisin, kilon paketti maksaa alle 7 euroa.
   Risiiniöljyä saa puolestaan joistakin apteekeista tai huomattavasti halvemmalla esimerkiksi netin Pienestä tuoksukaupasta tai Saippuapajasta.

   Toivottavasti näistä oli apuja ja pääset eteenpäin saippuatehtailuissasi :)

   -Annukka

   Poista