tiistai 5. huhtikuuta 2016

Kansallinen kaupunkipuisto -häh?

Välillä tuntuu, että minun pitäisi blogiin kirjoittaessani nykyisin käyttää tuota Vieraskynä-tunnistetta, sen verran harvoin olen ennättänyt istahtaa näppäimistön äärelle. Aikaani ovat tehokkaasti verottaneet uudenlaisen arkemme järjestely, jo kohta 1,5 kuukautta kestänyt ikuisuusmuutto sekä työt. Lily kuitenkin huomaavaisesti nykäisi minua eilen hihasta ja huomautti, että voisi olla minun vuoroni hetkeksi takoa kirjaimia bittiavaruuteen. Tottahan tuo on! Niinpä päätin sukeltaa kevään kurkistellessa kaupunkipuistojen maailmaan.

Kansallinen kaupunkipuisto terminä herättää harvemmassa suuria tunteita. Voisin itse veikata, että suurin osa ihmisistä ei tiedä, mikä moinen on tai minkä takia siitä kannattaisi edes ihmeemmin innostua. Ei hätää, en minäkään tiennyt tarkemmin ennen kuin vasta viime kesänä.

Forssan kaupunkipuistoa talvella - Loimijoen uomaa ja vanhoja punatiilitehdastaloja 


Kansallinen kaupunkipuisto on määritelty tarkemmin maankäyttö- ja rakennuslaissa. Se on kaupunkiympäristössä sijaitsevien kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden laaja kokonaisuus, jonka säilyttämiseen ja hoitamiseen kunta sitoutuu. Tällainen puisto pitääkin siis sisällään yleensä monenlaisia elementtejä: rakennettua aluetta, luonnonmaisemia, suojelualueita, hoidettuja virkistysalueita sekä esimerkiksi kulttuurimaisemia. Pelkkiä luonnonmaisemia siis ei voi kaupunkipuisto sisältää, vaan mukana täytyy olla merkkejä ihmistoiminnasta ja rakentamisesta. Kaupunkipuistot toimivatkin tavallaan yhtä aikaa säilyttämässä merkkejä muutoksista yhteiskunnassa, kertomassa tarinoita alueen luonnosta, tarjoamassa virkistyspaikkoja kaupunkilaisille sekä sulauttamassa näitä kaikkia eri puoliaan yhteen. Kaupunkipuistoja voi Forssan lisäksi bongata esimerkiksi Hämeenlinnasta, Porista ja Turusta.

Tänne Forssaan syntyi tuore kaupunkipuisto keväällä 2015, puiston ollessa koko maassa kahdeksas laatuaan. Alueen pinta-ala on noin 800 hehtaaria, josta varsinaisia viheralueita on noin 370 hehtaaria. Se kattaa hyvin monenlaisia ympäristöjä kaupunkialueesta aina luonnonsuojelualueisiin.

Salmistonmäen luonnonsuojelualue kuuluu kaupunkipuistoon
Forssan kaupunkipuistoon kuuluvat kiinteästi rakennetut puistot ja viheralueet. Itse kiinnitin kaupunkiin saapuessani näihin huomiota, tuntuihan poikkeuksellisen hyvin hoidettuja puistoja olevan joka puolella. Myöhemmin opin, että kaupungissa puistokulttuurilla on jo reilun sadan vuoden perinne. Työpaikkani vieressä Kehräämöalueella sijaitsee esimerkiksi 1850-luvulla perustetty Yhtiönpuisto, joka oli tarkoitettu alunperin tekstiilitehtaiden johtoportaan käyttöön. Nykyisin puisto on viihtyisä viherkeidas vanhoine jalopuineen ja suihkulähteineen aivan keskustan kupeessa. Itsekin olen vaellellut useita kertoja sen nurmikoilla ja ihmetellyt pensaissa lymyileviä fasaaneja.

Yhtiönpuistoa suihkulähteineen
Puisto kertoo omalla olemassaolollaan tarinaa siitä, miten pienestä maaseutualueesta tuli nopeassa tahdissa teollisuuskaupunki. Punatiiliset tehdasrakennukset, hissukseen kiemurteleva Loimijoki laaksoineen, korkeampina kohoavat harjut, lukuisat puistot ja perinnebiotooppeja sisältävät luonnonsuojelualueet kaikki lisäävät oman äänensä tähän tarinaan. Tarinaa kerrotaan myös yhtä aikaa monella tasolla. Puistoa kiertäen voi lukea tarinan ankarasta jääkaudesta ja muutoksista maisemanmuodoissa nykypäivään mennessä. Toinen ääni tarkastelee yhteiskunnallista muutosta ja ihmisten tarinoita, kolmannen ihmetellessä nykypäivän lajeja ja niiden levittäytymistä eri alueille. Puistolla onkin kerrottavanaan lukuisia tarinoita, jos vain malttaa kuunnella.

Nyt itse aiheeseen perehdyttyäni minun tekisi kovasti mieli tutustua muidenkin kaupunkien kaupunkipuistoihin. Hämeenlinnan puistossa olen käynytkin ohimennen tiedostamatta kokonaisuutta, mutta myös Turun ja Porin puistot olisivat mukavan lähellä. Ehkäpä tässä olisi siis mielenkiintoisia kesäretkikohteita!


-Annukka

Linkit:
Kaupunkipuistot Suomessa (Ympäristöministeriön sivut)
Forssan kansallinen kaupunkipuisto, suunnittelusivut (Tarkat kartat, maaperäselvitykset, historia, jne).
Forssan kaupunkipuiston esite (Tiivis esite alueesta sekä erinomaisen hyvä karttakuva esimerkkeineen alueeseen kuuluvista kohteista)


4 kommenttia:

 1. Mie jo luulin, että olet jättänyt koko blogin Lilyn hellään huomaan...;)

  Nuo kaupunkipuistot olisivat varmasti oivia kohteita myös kevään luokkaretkeläisille, syksyin uusille opiskelijoille (jos niitä kaupungissa on) ja turistiryhmille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts :D Nyt täytynee koettaa selkeästi petrata jatkossa tai tosiaan päädyn Vieraskynäksi ikuisesti.

   Se vaan tuppaa olemaan, että kun töissä pyöritän nyt yhtä somesettiä blogeineen ja kolmena päivänä viikossa olen kaksin tuon kolmevuotiaamme kanssa myös illat, hetkiä ja paikoin luovuuttakin pusertaa tekstiä ei löydy ihan entisissä mitoin. Ehkäpä tämä tästä hieman helpottaisi, kun saisimme koko perheen taas pysyväisesti saman katon alle koko viikoksi :) Ainakin pidän peukkuja pystyssä!

   -Annukka

   Poista
 2. Mielenkiintoinen kirjoitus kaupunkipuistosta ja hyvät kuvat.

  Minäkin pidän peukkuja pystyssä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle olivat kaupunkipuistot kokonaan uusi juttu ennen kuin tänne Forssaan satuin ja aloin aiheeseen perehtyä enemmän. Liekö olisi nyt hyvä paikka vähän eri paikkakuntien skarpata ja reilusti mainostaa puistojaan? Näiden ympärillehän saisi tuotteistettua paljon erilaisia matkailupalveluita nimenomaan ottamalla esille, että puistot ovat ainutlaatuinen kokonaisuus ihmistoimintaa, kulttuuria ja luontoa yhdessä! -Annukka

   Poista