tiistai 14. kesäkuuta 2016

Hiostaa, hiostaa

Kevään ja kesän luonnonyrteistä saa monenlaista herkkua. Ihanan aromaattiset teejuomat ja -sekoitukset saavat vielä voimakkaamman maun, kun ne ennen käyttöä fermentoi eli hiostaa. Miten hiostamista voi tehdä? Onko se vaikeaa? Mistä löydän ohjeen? Näitä kysymyksiä kuulen usein hiostamisesta mainitessani, joten ajattelin koota pienen kuvallisen hiostusohjeistuksen. Joten olkaapa hyvä, arvoisat hiostuksesta kiinnostuneet lukijat!

Tästä se lähtee: lillukanlehtiä ja lasitölkki.

Kerää hiostustarkoitukseen maukkaita teeyrttejä: mansikkaa, vadelmaa, mesiangervoa, pihlajaa... Oma tämän vuoden suosikkini on lillukanlehtitee. Varaa hiostamista varten puhdas lasipurkki.

Purkki täyttyy vähitellen somista rullatuista lehtihelmistä.

Pese kädet ja rullaa pieni nippu yrttejä kämmenten välissä, kunnes lehtien rakenne on hieman rikki. Vaihtoehtoisesti voit leikellä lehtimassaa hiostamiseen varaamassasi lasipurkissa puhtailla saksilla tai esimerkiksi kaulia lehdet muovipussissa. Tärkeintä on, että saat lehtiä hieman rikki.

Hiostaminen nimensä mukaisesti nostaa 'hien' tölkin sisäpintaan...

Sulje purkki höllästi, käy aina välillä hiostamisen edetessä aukomassa purkkia ja tarkastamassa tilanne. Aseta purkki valolta suojattuna lämpöiseen, noin 40-asteiseen paikkaan. Hiostaminen sujuu mainiosti samalla kertaa kasvien kuivattamisen kanssa, kuivurin päälle aseteltuna hiostuspurkki pysyy mukavan lämpimänä. Myös vesihaude on hyvä vaihtoehto.

Seuraa hiostuvia kasveja. Hiostuksen edetessä purkin pohjalle ja reunoille kertyy kosteutta, lehtimassan väri muuttuu rusehtavaksi ja tuoksu ihanan täyteläiseksi ja aromikkaaksi. Kasvilajeista ja hiostusolosuhteista riippuen tässä kestää muutamasta tunnista yön yli.

Hiostettu lillukanlehtitee. Maistuu!

Kun hiostus on valmis, avaa purkki. Levitä hiostuneet kasvit huolella kuivumaan, joko kuivuriin tai esimerkiksi leivinpaperin päälle pöydälle.

--
Hiostaminen paitsi tehostaa ja syventää monien kasvien aromia, myös pilkkoo kitkeryytta aiheuttavia parkkihappoja ja muokkaa monia ravintoaineita kehon paremmin hyödynnettäväksi. Kannattaa siis hiostaa ihania herkkujuomia tulevan talvenkin varalle!

-Lily

P.S. Yrttiteet on parasta hauduttaa lempeästi noin 70-80 asteisessa vedessä, jolloin ne ovat parhaimmillaan.

2 kommenttia:

  1. Kiitos näistä vinkeistä, täytyy kokeilla! :)

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti kannattaa, varsinkin juomayrttien kohdalla todella toimiva menetelmä! -Lily

    VastaaPoista