torstai 23. kesäkuuta 2016

Pihlajankukkia piirakassa

Olin muutama kesä sitten menossa pitämään neuvojatenttiä Ruokolahdelle. Matkalla piipahtelin siellä sun täällä poimimassa näytteitä. Kiersin Mikkelissä silloisen MTT:n yrttikokeiden viljelmillä ja pysähdyin yrttiopettajani Päivin luona hakemassa kaivatun suokortteen kuivanäytteen. Päivi tarjoili ihanan vanhan talonsa keittiössä minulle kortenäytteen lisäksi teetä ja omenapiirakkaa. Piirakan päälle oli ripoteltu pihlajankukkia mausteeksi. Muistan tuon yksinkertaisen oivalluksen saaneen minut henkisesti takomaan päätäni. Miksen ollut ikinä tullut edes ajatelleeksi pihlajankukkia, vaikka olin monia kukkia käyttänytkin? Tunkkaiseksi tai hyökkääväksi pelkäämäni aromi olikin melkoisen kivasti liitossa piirakan muiden täytteiden kanssa.

Pihlajainen piirakka maistuu niin isoille kuin pienillekin

Tänä keväänä keräsinkin taas pihlajankukkia varastoon ja pyöräytin meille raparperipiirakkaa. Pohja on perinteisellä murotaikinalla toteutettu, tilalle on nakeltu vain hitusen terveellisempiä aineksia.

Raparperipiirakkaa pihlajankukilla

Pohja: 
1 dl voita
1 dl inkkarisokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhe
3 dl vehnä/spelttijauhoja
1/2 tl vaniljajauhetta

Täyte:
1 prk kermaviiliä tai 2 dl turkkijogurttia
1/2 dl inkkarisokeria
1 muna
2 dl raparperia pilkottuna
1-3 rkl pihlajankukkia kuivattuina tai hieman enemmän tuoreena

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää ne joukkoon. Painele pienen piirakkavuoan pohjalle. Levitä pohjan päälle raparperit ja ripottele niiden päälle pihlajankukat. Sekoita kulhossa kermaviili, sokeri ja kananmuna. Kaada seos täytteen päälle. Paista 200 asteessa alatasolla noin 30-45 minuuttia uunin tehosta riippuen. Täytteen tulisi olla hyytynyttä ja hieman pinnastaan ruskettunutta. Nauti esimerkiksi jäätelön tai vaniljakaurakerman kanssa.

Iloisia kokkailuhetkiä!

-Annukka

3 kommenttia:

  1. No eipä olisi tullut itselläkään mieleen hyödyntää pihlajan kukkia, nehän haisevatkin niin kamalalle! Käytetäänkö niitä siis kuivattuna? Mukavaa juhannuksenaikaa, missä sitten sitä vietättekin!

    VastaaPoista
  2. Hauska idea. Pihlajankukat ovat kauniita, siis silmäniloksi laitoit ne raparperipiirakkaan, hyvä maku tuli yllätyksenä ja kaupan päälle. Mistähän vielä löytäisin pihlajankukkia, kun en hoksannut niitä kuivata.

    VastaaPoista
  3. Hyvältä näyttää ja varmasti myös maistuu! Täytyy laittaa pihlajankukat mieleen, ei ole itsekään tullut niitä käytettyä.

    VastaaPoista