perjantai 22. heinäkuuta 2016

Paljain jaloin –lähes

Katselin takavuosina hieman oudoksuen, kun Jyväskylän katukuvassa saattoi aina välillä bongata ihmisen, joka kipitteli Vibramin varvaskengillä. Itse olin nuoruuteni varvassukkatrendin traumatisoima, eikä ajatus tunkea kävellessä varpaideni väleihin houkutellut. Varvaskengät tulivat kuitenkin jäädäkseen ja moni käyttäjä niitä kehui. Valmistajien mukaan ohuen pohjan ja tietynlaisen rakenteen tarkoituksena oli tarjota jalalle mahdollisimman luontevat liikkumaradat pistäen nykykenkien laiskistuttamat jalkalihakset paremmin töihin. Itseäni hyvä kävelytunne jaloissa toki houkutteli, mutta toivoin voivani löytää hieman vähemmän räikeästi erikoiset kengät.

Ensikosketusten ihmettelyjen jälkeen en palannut paljasjalkakenkiin vuosiin. Noin vuosi sitten aloin törmätä niihin taas uudelleen aktiivisemmin ja jäin uteliaana seuraamaan, mistä oikein oli kyse. Omat jalkani ovat aina olleet vähän ongelmatapaukset. Minulla on voimakas sukurasite vaivaisenluihin. Äitini puolen suvussa kaikilla naisilla aina isoisoäitiini asti on ollut moiset vaivoinaan ja monelta ne on leikattukin. Itselläni on lapsesta asti ollut pahkurat vaivaisenluiden kohdilla, eivätkä ne ainakaan pienentyneet iän myötä. Ikinä en ole klassisia ongelmaa pahentavia syntejä, kuten korkeita korkoja tai ahtaita kenkiä, harjoittanut. Siitä huolimatta vaiva vain paheni.

 Viime kesänä ne alkoivat kuitenkin ensimmäistä kertaa eläessäni kipeytyä. Kun säryistä tuli voimakkaampia ja jokapäiväisiä, aloin pohtia joudunko minäkin veitsen alle. Luin myös, ettei leikkaus välttämättä edes auta kuin tilapäisesti, jos virheasento palaakin. Koetinkin jumppailla jalkoja eri ohjeiden mukaisesti ja aioin varata ajan jalkaterapeutille.
Merrelin Vibram-pohjalla varustetut lenkkarit ovat olleet ahkerassa käytössä
Syksyllä puoliskoni bongasi Prisman alelaarista MerrelinVibram-pohjalla varustetut lenkkarit minun koossani. Nappasin ne hetken epäröinnin jälkeen matkaani. Aloitin ohjeiden mukaisesti varoen lyhyillä lenkeillä ja pidensin matkoja. En käyttänyt lenkkareita päivittäin tai kaikissa tilanteissa, vaan vapaa-ajan jalkineina. Tämä kuitenkin riitti. Jalkojeni säryt hävisivät, eivätkä ole palanneet takaisin. Jos olen useamman viikon ilman paljasjalkakenkiä, vaivani oireilee lievästi. Tepsuttelu paljasjalkakengillä hävittää sen kuitenkin uudelleen. Jalat tuntuivat lisäksi erilaisilta. Sitä huomasi tekevänsä töitä vähän eri lihaksilla ja eri tavoilla kuin normaalisti.

Koska tarvitsen toisinaan muitakin kenkiä kuin lenkkareita, tilasin Vivo Barefoot –merkin verkkokaupasta itselleni myös mekkojen ja hameiden kanssa työkenkinä toimivat ballerinat. Tuntuma on ollut nyt muutaman päivän testailujen jälkeen erinomaisen hyvä. Merkillä on valikoimissaan melkoisen hyvä valikoima kenkiä niin kumisaappaista aina vaelluskenkien kautta sandaaleihin. Nämä myös näyttävät tavallisilta kengiltä, toisin kuin hihittelemäni varvaskengät.

Vivo Barefoot:in Daisy-ballerinat suoraan paketista tultuaan
En ole perehtynyt kovinkaan laajalti paljasjalkakenkäilystä tehtyyn tutkimukseen, joten en osaa sanoa missä määrin kenkien hyötyjä ja mahdollisia haittoja on selvitetty tieteellisesti. Omalla kohdallani nämä kuitenkin ratkaisivat ainakin toistaiseksi murheen siitä, joudunko koipieni kanssa leikkaussaliin. Jalkani ovat voineet hyvin, ja säryt ovat vain muisto enää. Että lämmin peukutus täältä kyllä nyt näille kengille. Luulen, että hissukseen vaihdan koko kenkävarastoni näihin vanhojen parien kuluessa loppuun.

Onko teillä muilla kokemuksia paljasjalkakengistä? Mitä merkkejä olette käyttäneet? Oletteko huomanneet hyötyjä tai haittoja?

-Annukka


PS. Minulla ei ole yhteenkään mainituista kenkämerkeistä mitään kytköksiä ja jokaisen kenkäparin olen joutunut maksamaan itse säästetyistä pennosista. Tämä ei siis ole maksettu mainos, vaan vilpittömän ilahtunutta havainnointia hyvin omalla kohdalla toimineista tuotteista. 

4 kommenttia:

 1. Minulla on ollut monta vuotta kesäkäytössä juurikin sellaiset hihittelyä aiheuttavat varvastossut. Todella hyvät kävellä, eikä jalkavaivoja ole ollut! Ainoana miinuksena näissä on (ehkä hupaisan ulkonäön lisäksi) se, että kasvillisuuden seassa tallustellessa varpaanväleihin tulee tahtomattaan poimineeksi kukkia, jotka sitten täytyy pysähtyä nyhtämään pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mikä ihana ongelma :D Kukkia kengissä <3
   -Annukka

   Poista
 2. Miullakin on kahdet Merrelin barefootit, ei kuitenkaan niitä varvasmallisia. Selkä- ja polvivaivaisena koen nämä ehdottoman hyviksi, ja syksyllä ilmojen kylmetessä surenkin kovin, kun on pakko vaihtaa taas vaelluskenkiin talveksi - en ole löytänyt paljasjalkakengistä talvimalleja, vaikka olen kuullut huhuja, että sellaisia olisi kyllä. Viime vuosina ihan ohutpohjaisia kesämallejakin on ollut vaikea löytää. Kengät ovat erinomaiset myös työkenkinä, jos joutuu seisomaan tai kävelemään paljon. 15 tunnin työpäivä jalkojen päällä ei näissä kenkissä ei jalkoja paljon paina! Ovat erinomaiset myös kaupunkilomilla, ei tule jalkoihin rakkoja eivätkä räpylät kipeydy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuolta linkkaamastani Vivon kaupasta löytyi niin vaelluskenkiä, kumisaappaita ja talvikenkiäkin. Ballerinoja sekä sandaaleja oli myös useita malleja. Hinnat ovat tosin kohtuullisen suolaiset, mutta alessa löytää usein puolella hinnalla. Itse stressasin osuuko koko kohdalleen netistä ostettaessa, mutta firmalla on myös ulkomaan toimituksissa ilmainen palautus :)
   -Annukka

   Poista