torstai 26. toukokuuta 2016

Kerkkien aikaan

Poimulehti on kaunis sekä lautasella että maljakossa.
Nyt eletään villiyrttien ja -vihannesten yltäkylläisintä satoaikaa. Ihanat poimulehdet, vuohenputket, nokkosvauvat ja siankärsämöt ilahduttavat tienposkissa ja kannustavat lähtemään yrttienkeruuretkille. 

Opastettuja yrttiretkiä olen pitänyt täällä Jyväskylässä kysynnän mukaan, viimeisimpänä tulossa on nyt ensi maanantaina retki Laajavuoren maisemissa

Myös muualla Suomessa retkiä ja kursseja villien herkkujen parissa piisaa. Annukka järjestää Forssan Luonnonhistoriallisella museolla maksuttoman villiyrttipäivän kesäkuun puolella. Opastusta Etelä-Suomessa sekä Joensuun alueella tarjoilee muun muassa Hortoilu

Kaakkois-Suomessa puolestaan on mahdollisuus pätevöityä Annin johdolla yrttineuvojaksi Jaakkiman kristillisellä opistolla Ruokolahdella. Neuvojakoulutuksia ei ole kovin usein tarjolla, joten tilaisuus kannattaakin käyttää hyväkseen!

Pirkanmaalla Ahlmanin opistolla tarjolla on yrttipoimijakurssi, jossa opetellaan muutama kauppayrtti näköislajeineen. Vastaavia poimijakoulutuksia järjestetään ainakin Rajamäellä. Ja vaikka omalla paikkakunnallasi ei olisikaan tiedossa luonnonyrtteihin liittyviä kursseja tai koulutusta, kannattaa aina esittää toiveita paikallisille kansan- sekä kansalaisopistoille.

Juuri nyt on paras aika aloittaa tämä ihana, terveellinen ja maistuva harrastus!

-Lily

maanantai 16. toukokuuta 2016

Liekitettynä, kiitos

Liesjärven Kaksvetisellä on komea kota ja nuotiopaikka
 Joku on ehkä joskus pistänyt merkille, että meillä tykätään erilaisista retkistä. Pienistä eväsretkistä lähimetsään, isommista yön yli puikahduksista telttailemaan ja useiden päivien seikkailuista. Yleensä jos mietimme jotakin tekemistä vilkkaan parivuotiaamme kanssa, ilmiselvä ratkaisu on lähteä jonnekin ulos muutamaksi tunniksi. Helpointa onkin pakata eväät reppuun ja lähteä retkelle. Aikuinen rentoutuu ja lapsi taas saa mahdollisuuden purkaa ylimääräisen virran rauhassa.

Leirinuotiolla oleilu on meditatiivista. Siinä istuskellaan, tökitään välillä tarpeesta ja välillä muodon vuoksi nuotiota kepillä ja odotellaan. Tuijotellaan tulta, haistellaan savua ja hidastetaan. Jos tehdään ruokaa, sillä ei yleensä ole mikään kiire. Valmistuu kun valmistuu. Sitä vartenhan mukana on ruoanlaittoruokaa, ettei kenenkään tarvitse kiukkuisena tulien äärellä sohia. Nuotiolla palaan siihen aikaan, kun lapsena ei ollut mitään kiirettä minnekään ja saattoi heittäytyä pitkälleen maahan ihmettelemään, miten ruohonkorret näyttivät läheltä salaperäiseltä viidakolta hyönteisasukkaineen -joutilaisuuden suloiseen rytmittömyyteen.

Tikkuhodareiden sämpylät valmistumassa.
Koska en ollut sitten partiovuosieni tehnyt nuotiolla tikkupullaa, päätimme käydä nyt sen kimppuun. Retkipaikan oivallinen Lapselliset eväät -kirjoitus muistutti myös osuvasti nuotiohodareiden olemassaolosta. Siispä toimeen,

Nuotiohodarit ja tikkupullat

Hodareita varten tein perussämpylätaikinaamme puolikkaana annoksena. Vaikka annos oli pienennetty, se oli aika reiluhko (sämpylöitä taikinasta sai sen noin 8) eli ensi kerralla puolitan annoksen vielä uudelleen.

2,5 dl vettä
1/2 pss kuivahiiva
ripaus suolaa ja sokeria
1 rkl yrttijauhetta
vehnäjauhoja
1/4 dl öljyä

+mukaan nuotiolle desi tai pari jauhoja

Lisää kädenlämpöiseen nesteeseen suola, sokeri, yrttijauhe ja hiiva. Lisää jauhoja, kunnes taikina alkaa kestää kasassa. Lorauta joukkoon öljy ja jatka alustamista lisäten jauhoja. Heti kun taikina ei enää tartu kunnolla sormiin kiinni, lopeta. Taikinaa ei kannata erikseen kohottaa, jos sen aikoo pakata mukaansa nuotiolle. Meillä taikinat sujautettiin kannellisiin isoihin rasioihin ja ne saivat nousta sen reilun tunnin, joka meillä meni päästä nuotiolle. Mahdollista on myös sekoittaa kuivat aineet valmiiksi ja lisätä vesi vasta nuotiolla.

Valmis hodari irtoaa helposti tikusta, eikä jätä tikkua tahmeaksi.
Nuotiolla mukaan otetuista jauhoista on iso ilo, sillä niiden avulla saa kohonneesta taikinasta pyöriteltyä sormenpaksuisia pötkylöitä. Ne kierretään vähän paksumman makkaranpaistotikun ympärille kierteelle. Taputtele päät huolella kiinni, että ne eivät paiston aikana irtoa. Paista hiilloksella ja varo polttamasta. Sämpylät vaativat aikaa kypsyäkseen sen noin 15-20 min eli paisto kannattaa tehdä maltilla. Kypsä sämpylä on rapsakkakuorinen ja kohonnut komeasti. Se myös irtoaa tikusta vaivatta.

Irrota sämpylä ja työnnä sen sisälle halutessasi valitsemasi höysteet ja nakki. Sämpylän voi myös halkaista ja lusikoida täytteet sen sisälle vähän helpommin.

Karitsanakin, ketsupin ja kurkkusalaatin kera sämpylästä tuli kelpo hodari.
Tikkupullan osalta hyödynsin hieman soveltaen tätä Marttojen tarjoilemaan reseptiä. Tästä tuli nelisen pullaa eli aika sopivasti kolmelle ruokailijalle.

Hillon ja kermavaahdon kera pullasta tulee superpulla.

3 dl vehnäjauho
1/2 tl suolaa
2 rkl inkkarisokeria
1 tl kuivahiivaa
1/2 tl kardemummaa
1 1/2 dl vettä

Sekoittele kuivat aineet ja lisää vesi. Alusta taikina niin, ettei se tartu sormiin. Pakkaa kuljetusta varten TAI vaihtoehtoisesti sekoita valmiiksi kuivat aineet ja lisää neste vasta tulilla. Paista kuten tikkupullat. Täytä hillolla ja kermavaahdolla/vaniljakastikkeella.

Iloisia hetkiä nuotioretkillä!

-Annukka


maanantai 9. toukokuuta 2016

Mansikka, mustikka, mesiangervo ja moni muu...

Kevätherkkua: vuohenputken nuoria versoja.
... makoisa villivihannes on nyt poimittavissa ja parhaimmillaan. Erilaiset yrttiretket, -koulutukset, -verkkokurssit ja -mobiilisovellukset tarjoavat kaikki omalta osaltaan apua yrttien tunnistamiseen ja ihanan keruuharrastuksen aloittamiseen. 

Täällä Keski-Suomessa me järjestämme (tällä hetkellä minun vetämänäni) retkiä ja kursseja sekä tilauskoulutuksia. Kevään yleisöretkikauden aloittaa nyt ensi perjantaina Flooran päivän yrttiretki Tourujoen varrella. Retkelle ovat erittäin tervetulleita aloittelevat luonnonkasveista kiinnostuneet ja retki sopii myös mainiosti koko perheen mukavaksi tekemiseksi. 



Muuta yrttioppia näillä seuduin voi hakea vaikkapa Annin Laukaan kansalaisopistossa vetämiltä Rikkaruohoista rikkausruokaa- ja Yrttipoimijakursseilta sekä Luontopalvelu Erätaipaleen villiyrttikursseilta. Muistakaahan siis keskisuomalaiset yrteistä innostuneet ilmoittautua mukaan sopivalle kurssille tai retkelle. Villit herkut ovat nimittäin juuri nyt parhaimmassa sesongissa!

-Lily

P.S. Seuraavassa postauksessa listataankin yrttikurssitarjontaa muualla, joten tulevista koulutuksista esimerkiksi Pirkanmaalla, Pohjanmaalla tai vaikkapa pääkaupunkiseudulla saa vinkata...